Protikuřácký zákon? Není to tak jednoduché...

Ano, je správné, aby nekuřáci měli určité výhody, protože negativní účinky kouření jsou neoddiskutovatelné. Ovšem je tady i druhá strana mince.

Protikuřácký zákon vítám. Ano, líbí se mi, že se mohu najíst v restauraci, aniž bych následně zapáchal jako popelník. Ano, líbí se mi, že mohu cítit vůni jídla a nepřehluší ji cigaretový kouř. Ano, je správné, aby nekuřáci měli určité výhody, protože negativní účinky kouření jsou neoddiskutovatelné. Ovšem je tady i druhá strana mince. Svoboda, prostor, příležitost. Jak už jsem napsal, vítám zákaz kouření v restauracích. Tedy v provozech, které primárně slouží ke stravování. Co naopak nepovažuji za šťastné, že tento zákon postihuje řadu dalších podniků, ke kterým zkrátka tabák v určité podobě tak nějak patří. K whisky patří doutník, ke kávě doutníček či cigareta. Pokud někdo chce navštěvovat zakouřený výčep, je to přeci jeho svobodné rozhodnutí. A také je svobodné rozhodnutí provozovatele resp. majitele, zda kouření povolí. Osobně bych oddělil stravovací zařízení (striktní zákaz kouření) od podniků typu whiskerií, kaváren a výčepů (u těch bych nechal rozhodování pouze na majiteli resp. provozovateli). V některých typech zařízení by například mohly být povoleny pouze elektronické cigarety, v jiných i ty klasické. To si dovedu představit. Snad jen zpřísnění norem pro technické provedení vzduchotechniky bych zřejmě podpořil. Zdraví případných návštěvníků z řad nekuřáků je důležitý faktor.

(Publikováno v radničních novinách Prahy 2; autor Jan Kolář)

20. 10. 2017